Categorieën
Vervoer

Verschil zomerbanden en winterbanden

Wanneer de buitentemperatuur consequent rondom en onder de zeven graden komt dan is het tijd om de zomerbanden te verwisselen voor de winterbanden. Als er vorst in de grond zit en er kans is op winterse buien is het van belang dat je optimale grip op het wegdek hebt.

De winters in Nederland kunnen behoorlijk zacht zijn, veel automobilisten vinden winterbanden dan ook overbodig. In tegenstelling tot landen als Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden dan ook niet verplicht. Bedenk wel dat er maar één gladde ijzige dag in een Nederlandse winter hoeft te zitten waarop winterbanden je van pas kunnen komen.

Op visueel vlak is het grootste verschil tussen de winterbanden en zomerbanden het profiel, op winterbanden zitten veel meer zogenaamde lamellen dan op zomerbanden. Lamellen zijn inkepingen in de band die overdwars op de band staan, deze lamellen zorgen ervoor dat een band tijdens het rijden veel grip heeft, veel meer grip dan een zomerband tijdens winterse omstandigheden.

Zomerbanden hebben de eigenschap dat wanneer de buitentemperatuur onder de 7 graden Celsius komt dat ze harder worden, een harde band heeft minder grip op het wegdek. Daarom is de rubber van een winterband veel flexibeler. Een autoband heeft een mate van flexibiliteit nodig om het profiel goed zijn werk te laten doen, een zomerband kan dit niet bij lage temperaturen.

Doordat winterbanden zachter zijn en meer profiel hebben, hebben ze meer rolweerstand dan zomerbanden. In de winter niet erg, maar bij hogere temperaturen kost je dat beduidend meer brandstof, daarnaast slijten winterbanden dan ook sneller wat de stabiliteit van de auto natuurlijk niet ten goede komt. Zomerbanden hebben minder rolweerstand, onwenselijk in de winter, maar optimaal bij hogere temperaturen.

Zet je winterbanden onder de auto wanneer de temperatuur rond de 7 graden Celsius schommelt. Hou dan wel rekening met de momenten dat je in de auto zit, ’s ochtends vroeg en aan het eind van de middag is het kouder dan aan het begin van de middag. Blijf niet te lang doorrijden met winterbanden, dat voorkomt onnodige slijtage.