Categorieën
Taal

Verschil auteur en schrijver

Vele mensen hebben tegenwoordig een eigen weblog waarop ze dagelijks artikelen plaatsen, dikwijls noemen de bloggers zichzelf schrijvers, maar ben je dan wel een schrijver? En wanneer ben je een auteur?

Vooropgesteld, iedereen mag zichzelf schrijver noemen, het is geen beschermde titel die je kan behalen na bijvoorbeeld het afronden van een studie. Binnen de schrijverswereld zijn er echter wel enkele ongeschreven regels die je een schrijver maken, de definitie voor auteur daarentegen is een stuk officiëler.

Heb je vanuit je expertise een onderzoek gedaan en schrijf je aan de hand daarvan een artikel voor een vakinhoudelijk blad, dan ben je de auteur van dit artikel. Auteur is afgeleid van het Engelse author wat op zijn beurt weer is afgeleid van authority, wat er dan eigenlijk op neerkomt dat je als auteur eigenaar bent van een geschreven werk. Als je vanuit je expertise een boek hebt geschreven dan ben je de auteur van dit boek, maar dat maakt je nog geen schrijver. Aan de andere kant ben je nog geen auteur wanneer je artikel of boek nog niet af is.

Auteur is geen beroep maar geeft vooral aan wie de eigenaar is van een geschreven tekst. In de wereld van schrijvers en uitgevers word je vaak een schrijver genoemd als je van schrijven je beroep hebt gemaakt, dus beroepsmatig boeken, gedichten en artikelen schrijven en publiceren maakt je een schrijver. Volgens dit uitgangspunt ben je als blogger een schrijver wanneer je voldoende inkomsten uit je weblog hebt om van te kunnen leven.

Al met al ben je van alles wat je ooit geschreven hebt de auteur, een schrijver ben je wanneer je van schrijven je beroep hebt gemaakt. Maar weinig mensen zullen je echter raar aankijken wanneer je jezelf schrijver noemt, als dat jouw gevoel is bij het schrijven dan moet je dat vooral doen.