Categorieën
Natuur

Verschil zeehond en zeeleeuw

Het Nederlandse waddengebied staat bekend om haar zeehonden. Zeeleeuwen ga je daar niet tegenkomen. Twee zeezoogdieren die op het oog nauw aan elkaar verwant zijn.

Als je met de boot richting een waddeneiland gaat zie je ze vaak zonnebaden op een zandbank, zeehonden. Lichamelijk is een zeehond eigenlijk helemaal niet geschikt voor leven op het land. Een zeehond kan zich niet met behulp van zijn achtervinnen en voorvinnen oprichten en zal zich met zijn lichaam een kronkelende beweging moeten maken om zich voort te bewegen. Dit voortbewegen op het land ziet er vaak een beetje onhandig uit. Ook het gehoor van de zeehond is veel meer op leven onder water gericht, de oren zijn twee gaatjes en zijn ingericht op het ‘luisteren’ onder water. Zeehonden zwemmen met hun achtervinnen en sturen met hun kleinere voorvinnen.

Qua looks hebben de meeste honden een gevlekte vacht. Verder zijn zeehonden niet heel erg sociale dieren, dat ze bij elkaar op een zandbank liggen komt puur omdat er maar weinig zandbanken beschikbaar zijn. Als één zeehond op die zandbank in gevaar is zal de rest zich hoogstwaarschijnlijk alleen maar bezighouden met zichzelf in veiligheid brengen.

Ga je naar een dierentuin dan kom je daar waarschijnlijk een bassin tegen met een groep zeeleeuwen. Zeeleeuwen zijn door hun lichaamsbouw erg beweeglijk en daarom vermakelijk om naar te kijken. Zeeleeuwen zijn veel geschikter voor het leven op het land, sterker nog, zeeleeuwen zijn van alle zeezoogdieren degene die zich het meest aangepast hebben aan leven op het droge. Net als zeehonden hebben zeeleeuwen voorvinnen en achtervinnen, met als grote verschil dat zeeleeuwen wel in staat zijn om met deze vinnen te lopen. Ook is het gehoor van zeeleeuwen veel geschikter voor horen op het land dan horen onder water, zeeleeuwen hebben zelfs zichtbare oorschelpen. Zeeleeuwen zwemmen met hun voorvinnen en gebruiken hun achtervinnen als roer.

In tegenstelling tot zeehonden leven zeeleeuwen wel graag in groepen, ook is er bij de meeste zeehonden soorten geen verschil in grootte bij mannetjes en vrouwtjes. Bij zeeleeuwen is het mannetje beduidend groter dan het vrouwtje. De meeste zeehonden leven in het poolgebied, terwijl de meest zeeleeuwen zich ophouden in de kuststreken van de Grote Oceaan en Atlantische Oceaan. Zolang er maar een gematigd klimaat is.